top of page

CARDIO VASCULAIR RISICO MANAGEMENT

Volgens de cijfers van de huisartsen waren in Nederland in 2007 rond 120.000 mensen met de diagnose hartfalen. Cijfers uit bevolkingsonderzoek in Nederland komen redelijk overeen met de bovengenoemde aantal. Verwacht wordt dat de prevalentie van hartfalen verder zal stijgen door de veroudering van de bevolking en dankzij de succesvolle behandeling van coronaire hartziekte.

helpful-cardio-monitoring-healthcare-tips-1100x300.jpg

Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen wat een gevolg is van een tekortschietende pompfunctie van het hart. De duidelijke symptomen bij patiënten met hartfalen zijn benauwdheid en moeheid bij lichte inspanning of zelfs in rust. Daarnaast treden er veranderingen op als spierafbraak en gezwollen enkels. Hartfalen is niet te genezen, maar de symptomen zijn in enige mate te onderdrukken door oefen- en beweegtherapie.

Het doel van de fysiotherapie is het bieden van ondersteuning bij de multidisciplinaire zorg voor patiënten met hartfalen. Uit de recente onderzoeken is gebleken dat beweging en fysieke belasting gunstig is voor de patiënten met hartfalen en het is aangetoond dat training bij geselecteerde patiënten veilig is. Fysiotherapie richt zich dan ook op het fysieke gedeelte van de zorg (oefentherapie). Vanwege de complexiteit van de aandoening is het niet mogelijk om kant en klare beweegprogramma’s te leveren voor deze groep patiënten, daarom moet een speciaal opgeleide fysiotherapeut per patiënt een beweegprogramma op maat samenstellen en de patiënt daarin begeleiden.

bottom of page