top of page

Manuele Mobilisaties

Binnen de fysiotherapie is mobiliseren een veelgebruikte techniek. Het doel van mobiliseren is uiteindelijk het herstellen van de maximale pijnvrije beweging van het gewricht (Range of Motion) en/of het gewricht beter te laten bewegen.

 

De bewegingen in een gewricht worden mogelijk negatief beïnvloed bij een blessure, na een operatie of bijvoorbeeld een gipsperiode. Hierdoor beweegt het gewricht soms stijver en gaat dit gepaard met pijn. 

 

Door het gewricht specifiek te bewegen met een techniek die mobiliseren wordt genoemd, kan onze fysiotherapeut de functie verbeteren. Hierbij wordt gekeken naar de onderliggende oorzaken die van invloed zijn op de beweegketen. 

MT.jpg

Bij het mobiliseren worden gewrichten niet geforceerd of gemanipuleerd. Het wordt gedaan op de volgende manieren: passief, actief of geleid actief bewegen. Bij passief mobiliseren wordt het gewricht of lichaamsdeel door uw fysiotherapeut bewogen. Bij actief mobiliseren krijgt u tijdens de behandeling oefeningen om zelf het gewricht in beweging te brengen, dit worden ook wel mobilisatieoefeningen genoemd. Bij geleid actief is het een combinatie van beide.

bottom of page