top of page

Dry Needling

Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gebruikt kan worden als aanvulling op een reguliere behandeling. Een perspectief voor de behandeling van pijnklachten bij houdings- en bewegingsapparaat. Bij deze techniek wordt gebruikt gemaakt van een accupunctuurnaald, zonder toediening van vloeistof in het lichaam. Het is niet gebaseerd op de grondslagen van de traditionele Chinese geneeskunde en werkt dus niet op de energiebanen volgens de klassieke acupunctuur.

 

Met de dry needling techniek worden myofasciale triggerpoints (verhardingen in een spier) in een spier aangeprikt met een acupunctuurnaald. Het uitschakelen van deze pijnlijke triggerpoints is het doel van dry needling. Een myofasciale triggerpoint is een gevoelig plekje in de spier dat pijn doet als je erop drukt. Myofasciale triggerpoints kunnen stijfheid, diepe pijn en een verminderde beweeglijkheid in de aangedane spier geven. Elk Myofasciale triggerpoint heeft zijn eigen pijnuitstralingsgebied, waardoor de klachten in een ander gebied ervaren kan worden dan op de plek waar de triggerpoint zich bevindt.

dry needling 2.jpg

Dry needling werkt direct in op de spieren en zorgt dat de spier ontspant na het toepassen van de ingreep. De behandeling kan pijnlijk aanvoelen, want het geeft een korte pijnreactie.  Na de behandeling kan de spier stijf, beurs of gevoelig aanvoelen (dit wordt ervaren als spierpijn), wat na uren tot een aantal dagen weer langzaam wegtrekt.

 

Dry needling valt binnen de reguliere behandeling fysiotherapie.

bottom of page